Inger Hagen er utdannet siv.ing fra Norges tekniske høyskole og har doktorgrad fra Det medisinske fakultet, INger_hagenUniversitetet i Oslo. Hun utviklet Forglemmegei produktene sammen med sin mann. Forglemmegei er en elektronisk kalender som viser dag og dato automatisk. Inger har også vært delaktig i deler av prosessen til utviklingen av Memas.

Du og din mann utviklet Forglemmegei, hva var tanken bak og hvem var produktet tenkt til?

Produktet som sådan var tenkt til personer som ikke husker så godt og som sliter med tidsforvirring. Forglemmegei hjelper de som trenger det med å vite hva slags dag det er og hvilken dato det er. Moren min var glemsk, så jeg gjorde meg opp en del tanker rundt hennes situasjon. Jeg hadde erfaring både som pårørende og kunnskap fra utdanningen min. Det tekniske kunne Per mannen min, lage. Det skulle være et pent produkt som ikke var stigmatiserende. Det kan stå på nattbordet eller et bord i entreen, plassering er veldig viktig. Mange eldre har masse bilder og en del andre pynteting som kan gjøre at produktet forsvinner i mengden, så det må plasseres slik at det er godt synlig. Produktet må stå for seg selv. Og de som formidler det må være klar over det, som ergoterapeuter eller pårørende.

Hvilke erfaringer gjorde du deg da dere utviklet Forglemmegei?

Det var relativt tungt i begynnelsen. Det var ikke slik at det eksploderte med en gang. Ved juletider i ´98 solgte vi rundt 30 eller noe sånt. Vi forsøkte oss på stands men det var ingen noen stor suksess. Men vi ga oss ikke der! Litt senere traff jeg Sidsel Bjørneby og hun syntes produktet var genialt. Hun var ergoterapeut og jobbet for et firma som hadde hatt noen internasjonale prosjekter og hadde både kunnskap og nettverk.

Etter hvert fikk vi bestilling fra en hjelpemiddelsentral. Da var produktet i systemet og da fikk vi plutselig bestillinger fra mange andre fylker også, og slik var det igang. Og det er viktig at det blir gjort dokumentasjon om produktet av andre, andre uavhengige som ikke har økonomiske interesser, for eksempel av ergoterapeuter.

Hvorfor tror du at det er noen som mener at velferdsteknologiske verktøy er for vanskelig for dagens eldregenerasjon?

Nå kjenner jo ikke jeg alle produkter. Men jeg kjenner Memas. Jeg liker utseende til Memas og den inneholder jo ganske mye av det jeg tenkte på å utvikle på 90-tallet. Jeg kjenner ikke andre produkter så godt, men det virker som at de kan være litt kompliserte og det er ikke optimalt.

Så det er viktig at det er enkelt nok?

Ja, det er veldig viktig.

Hvem har nytte av Memas?

Først og fremst personer som har begynt å rote litt, personer som lurer på det Memas kan svare på. Dessuten er det flott at det er et underholdningsaspekt. At man kan høre på radio, se på bilder eller lese avisen. Og det er veldig viktig med kontaktknappen, for det er jo noen som roter med telefonen, og da er det veldig enkelt å bare trykke på knappen som sier ”Kontakt meg”. Det kan nok kjennes som en trygghet. Alle funksjonene som dere har der er fine. Den som er til glede er så fin. Jeg håper pårørende skjønner hvor bra den er.

Hvorfor har folk vegring for å ta i bruk velferdsteknologi?

Da opplever de ikke problemet så ille enda. Men det blir ikke bedre, det blir verre. Da er det viktig å starte tidlig slik at man blir kjent med det. Det er viktig å merke seg. Har man begynt å rote med dager og lignende, så blir det ikke bedre.